Installatie Plex Media Server (2023)

Met eenPlex Media Server kun je overal in huis genieten van je favoriete films en series. Het kost enigemoeite om een mediaserver op te zetten, maar als je de stappen in deze handleidingvolgt, dan scheelt dat aanzienlijk.

Plex Media Server is beschikbaar voor diverse platforms en besturingssystemen, waaronder Windows, Mac, Linux en FreeBSD. De applicatie is relatief licht en werkt op systemen met minimaal een Intel Core i3-cpu en 2 GB ram. Voor dit artikeldownloaden we de Windows-versie. Klik bij de installatie opOptionsom te kiezen waar je de app wilt installeren. De installatie duurt een minuutje; druk dan opLaunchom Plex Media Server te starten. Log in met je Plex-account of maak een nieuwe aan met je Google-account, Facebook of je mailadres.

Installatie Plex Media Server (1)

02 Gratis of betaald

Eenmaal ingelogd kun je je Plex Media Server instellen. Bij de start zie je een pop-up die je probeert te verleiden een Plex Pass-abonnement te nemen. Zo’n abonnement (4,99 euro per maand) laat je onder meer op je mobiel streamen, media via decloudsynchroniseren - handig als je pc niet aanstaat - en video’s lokaal opslaan voor offline gebruik. Klik de melding weg met het kruisje rechtsboven, geef je mediaserver een naam en bepaal of deze ook buitenshuis benaderd mag worden. Druk daarna opVolgende.

Installatie Plex Media Server (2)

03 Mediaserver instellen

In het volgende scherm kun je lokale mappen met media toevoegen aan je Plex Media Server. Klik opBibliotheek toevoegenen selecteer het mediatype (bijvoorbeeld films, series of muziek). Blader naar de gewenste map en druk opBibliotheek toevoegenom je keuze te bevestigen. Alles toegevoegd? Klik dan opVolgendeom het proces te voltooien. Mogelijk moet je even wachten voordat al het materiaal is geïndexeerd. Plex voegt automatisch informatie, filmposters en (album)hoezen toe voor een fraai en compleet overzicht.

Installatie Plex Media Server (3)

04 Ouderlijk toezicht

Hoewel een Plex Pass niet nodig is voor de meeste functies, is een betaald account wel handig als meerdere mensen gebruikmaken van Plex Media Center. Zonder abonnement mag je viaInstellingen / Gebruikersgeen extra gebruikers en gasten toevoegen. Hoewel alle gebruikers standaard toegang hebben tot dezelfde omgeving, heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en (verder)kijkgeschiedenis. Kies je bij het toevoegen van gebruikers voor een beheerd account, dan kun je bepaalde content afschermen. Denk aan films of series die ongeschikt zijn voor kinderen.

05 Mediaserver delen

Ook voor het delen van je mediaserver heb je een Plex Pass nodig. ViaInstellingen / Gebruikers / Vriendenheb je de mogelijkheid om gebruikers uit te nodigen voor je bibliotheek. Is er geen Plex-account gekoppeld aan het e-mailadres van je vriend(in), dan heeft die de mogelijkheid om eentje aan te maken. Als hoofdgebruiker kun je restricties toepassen en precies bepalen wie waartoe toegang heeft. Deel je je mediaserver met iemandbuiten je netwerk, ga dan nog even naarInstellingen / Serveren schakel de optieToegang op Afstandin.

Installatie Plex Media Server (5)

Plex en 4K

Plex Media Server ondersteunt veel bestandsformaten; voor video bijvoorbeeld populaire formaten als mkv, mp4, mov en avi. Ook video’s in 4K (3840 x 2160 pixels) met de H.264 (avc) of H.265 (hevc) codec worden ondersteund, mits je computer krachtig genoeg is om ze te decoderen. Daarnaast werkt Plex met 3D en multichannel audio (ac3, eac3, dts), al hangt het af van je apparatuur of je hiervan gebruikt kunt maken. Voor audio geldt dat mp3 en m4a standaard worden ondersteund. Muziek in een ander formaat (flac of alac) wordt automatisch geconverteerd.

06 Mappenstructuur

Bij het indexeren van films en series doet Plex Media Server zijn best om de juiste informatie, posters en ondertitels op te halen. Bij het matchen wordt gebruik gemaakt van de database van TheTVDB.com. Voor het beste resultaat doe je er goed aan alle content netjes te organiseren en te voorzien van de juiste namen. Maak het Plex makkelijk door bijvoorbeeld de 22e aflevering van het negende seizoen van Modern Family in te delen alsTV Series/Modern Family/Season 09/Modern Family - s09e22.mkv. Voorzie de bijbehorende ondertiteling van dezelfde opbouw:Modern Family - s09e22.eng.srt.

Installatie Plex Media Server (6)

07 Apps downloaden

Na het instellen van de mediaserver is het tijd om Plex-speler te downloaden op de apparaten die je wilt gebruiken om te streamen. Plex is beschikbaar voor onder meer Android (TV), iOS, Apple TV, Xbox en PlayStation. Nadat je inlogt met je Plex-account heb je direct toegang tot je complete bibliotheek. Met de Android- en iOS-apps kun je gratis streamen naar bijvoorbeeld eenChromecast. De Chromecast sluit je middels een gewone hdmi-kabel aan op je televisie. Het casten zelf doe je vervolgens met een speciale cast-knop in een app. Voordat je op een smartphone of tablet kunt kijken, moet je namelijk wel de Plex-app activeren of een Plex Pass nemen.

08 Media afspelen

Of je nu gebruikmaakt van de desktopversie, de mobiele app of Plex op je smart-tv, het afspelen van media gaat nagenoeg hetzelfde. In de Android- en iOS-apps zie je op het hoofdscherm recent bekeken en toegevoegde media en kun je onderaan wisselen tussen films, muziek en foto’s. De knopMoregeeft toegang tot andere mediatypen, zoals nieuws en podcasts. Tijdens het streamen heb je naast de gebruikelijke afspeelknoppen ook de mogelijkheid om van audiospoor en ondertiteling te wisselen, en de videokwaliteit aan te passen. Dat laatste is handig als je last hebt van een trage internetverbinding.

Installatie Plex Media Server (7)

Nas of Raspberry Pi als mediaserver

Om een Plex Media Server te draaien zit je niet vast aan een pc: ook een nas of Raspberry Pi kan de app draaien. Wil je een nas voor meer gebruiken dan alleen media-opslag, dan is het wel belangrijk te checken of jouw model wordt ondersteund. De nas moet krachtig genoeg zijn om grote bestanden te converteren en af te spelen. Bekijk deondersteuningspagina van Plexvoor meer informatie. De goedkope en energiezuinige Raspberry Pi is ook ideaal om een mediaserver op te draaien. Een Raspberry Pi 3 of 4 met besturingssysteem Raspbian voorgeïnstalleerd is aanbevolen.

Installatie Plex Media Server (8)

09 Podcasts beluisteren (en kijken)

Plex biedt ook de mogelijkheid om podcasts te beluisteren. Je vindt de optie in het hoofdmenu van zowel de desktop-app als de mobiele versie. Op dit moment zijn er voornamelijk Engelstalige podcasts om uit te kiezen in categorieën als nieuws, politiek, cultuur en comedy. Je kunt het aanbod doorzoeken en podcasts toevoegen aan je favorieten.

10 Automatische ondertiteling

Bij het bekijken van buitenlandse films en series is het prettigondertitelingte hebben. Plex Media Server ondersteunt alle gangbare formaten, waaronder srt en smi. Hoewel bij sommige gedownloade films en series ondertitels worden meegeleverd, is dat niet vanzelfsprekend. Daarom biedt Plex de mogelijkheid om ondertiteling automatisch in te laden. Ga naarInstellingen / Agents, klik op het tabbladFilmsofSeriesen vervolgens opPlex Movie. Zet een vinkje voorOpensubtitles.orgen sleep deze optie naar boven. Zet ook bijInstellingen / Taleneen vinkje voorAutomatisch selecteren van audio en ondertiteling sporen.

Installatie Plex Media Server (9)

11 Meer mogelijkheden met plug-ins

Met plug-ins kun je de mogelijkheden van Plex Media Server uitbreiden. Klik In het linkermenu op de optiePluginsen kies voorPlugins installeren. Klik opMeer…enAll Available Plug-insom het volledige aanbod te zien. Dat is niet groot, maar naast bekende namen als Twitch en Vimeo vind je er toch ook Nederlandse opties als NPO, NOS, Dumpert, RTL XL en MovieMeter. Ze zijn eenvoudig van opzet en geven snel toegang tot het media-aanbod van de desbetreffende dienst. Streams kun je lokaal bekijken of naar een ander scherm sturen.

Installatie Plex Media Server (10)

Streamen met een browser-extensie

Heb je een Chromecast of een televisie met Android TV? Dan kun je ook gebruik maken van de Chrome-extensie Videostream om je favoriete films en series te streamen. Die is gratis beschikbaar in de Chrome Web Store en direct vanuit je browser te gebruiken. Er is ook een losse app beschikbaar voor Windows en macOS, al heb je daar nog steeds Chrome voor nodig. Vanuit Videostream kies je een apparaat om naar te casten en de video die je wilt streamen. Vrijwel alle populaire bestandsformaten (zoals mkv, mp4 en avi) en ondertitels worden ondersteund. De Premium-versie laadt ondertiteling automatisch in en is advertentievrij.

12 Onofficiële plug-ins downloaden

Hoewel het aanbod officiële plug-ins klein is, zijn er meer mogelijkheden om Plex Media Server uit te breiden. Daarvoor heb je om te beginnen de WebTools-software nodig, te downloaden viaGithub. Plaats het uitgepakte bestand WebTools.bundle in de map%LOCALAPPDATA%\Plex Media Server\Plug-ins\op je pc en open Plex. BijPluginsverschijnt WebTools als je nieuwe optie. Start deze en open het kanaal door de voorgestelde link in je browservenster te plakken. Log daarna in met de gegevens van je Plex-account.

Installatie Plex Media Server (11)

13 Plex UnsupportedAppStore

WebTools geeft je verschillende opties. Zo kun je logs raadplegen en ondertitels beheren. De zogenoemde UnsupportedAppStore met plug-ins open je door in het linkermenu opUASte klikken. Hier vind je ongeveer 175 plug-ins van bijvoorbeeld Facebook, Spotify, BitTorrent en Popcorn Time. Het installeren is met een druk op de knop gebeurd en plug-ins verschijnen automatisch in het gelijknamige menu van Plex Media Server. Helaas werkt niet elke plug-in vlekkeloos, maar gelukkig heb je ze ook zo weer verwijderd.

14 Plex Media Optimizer

De Plex Media Optimizer maakt eenvoudig geoptimaliseerde versies van je video’s. Voor het kijken van een film op je smartphonescherm heb je immers geen 4K-resolutie nodig. Klik bij de gewenste video op de knopMeer…(herkenbaar aan drie puntjes) en kies voorOptimaliseer. Hierna kun je de titel, opslaglocatie en de kwaliteit selecteren. Het omzetten van een bestand van 6 GB duurt ongeveer tien minuten en de geconverteerde versie is te vinden onderInstellingen / Server / Geoptimaliseerde versies. Op een mobiel device speelt Plex automatisch de juiste versie af.

Installatie Plex Media Server (12)

15 Creëer een bioscoopgevoel

Voor het echte bioscoopgevoel kun je voorafgaand aan elke film trailers afspelen. Ga naar Instellingen / Server / Extra’s en zet een vinkje voorToon trailers van binnenkort beschikbare films in de bioscoop. Hetzelfde kun je doen voor films die binnenkort op blu-ray verschijnen. Wel heb je voor deze functie een Plex Pass nodig. Heb je geen abonnement, dan kun je altijd nog handmatig trailers downloaden en toevoegen. Vergeet dan nietLocal Media Assets (Movies)aan te vinken inInstellingen / Server / Agents.

Wil je het bioscoopgevoel naar een hoger niveau tillen, dan kun je overwegen je woonkamer om te toveren tot een thuisbioscoop.Maar wat zijn nou de beste televisies, luidsprekersets, projectoren en receivers van dit moment?

Installatie Plex Media Server (13)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated: 06/04/2023

Views: 6105

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.